Week uit het leven van

Danial Khalesi

22 september 2016
In dit artikel:

Voor een kijkje in mijn dagelijks leven schets ik de week voorafgaand aan mijn zomervakantie. Mijn dagen beginnen altijd in Uithoorn, waar ik samenwoon met mijn vrouw Isabel en onze kinderen Ava en Benjamin. Mees, mijn oudste dochter, woont bij haar moeder in Amsterdam en is om de week bij ons. Tijdens busy season ontzorgt Isabel mij door elke ochtend de ouderlijke taken op zich te nemen. Het enige waar ik dan op hoef te letten, is dat ik op tijd gereed ben om weg te rijden. Buiten busy season pak ik de zorgtaken weer op en grijp ik elke kans aan om onze kinderen naar school te brengen.

Maandag 07.00

Ik rij weg richting een klant in Helmond. Om negen uur heb ik een afspraak met de IT-verantwoordelijke. Door dagelijkse files ben ik genoodzaakt minimaal een half uur extra reistijd in te calculeren. Tijdens mijn rit spreek ik met twee accountants de nog te verrichten werkzaamheden voor drie klanten door. Het lijkt erop dat ik in mijn planning moet gaan schuiven.

Ik kom op tijd aan en moet bij de buren parkeren omdat het parkeerterrein vol staat. Ik gebruik vijf minuten om mij voor te bereiden en de uit te voeren werkzaamheden door te lopen. Stipt om negen uur meld ik me en ik word ontvangen met een heerlijke kop koffie. Ik vraag of wij vijftien minuten later kunnen starten. Deze tijd heb ik nodig om de vanochtend binnengekomen verzoeken in mijn planning te verwerken en een hoog urgentie e-mail te beantwoorden.

Ik neem een interview af en maak samen met de IT-verantwoordelijke de benodigde schermafdrukken. Om de resterende vragen beantwoord te krijgen is om twaalf uur een call gepland met de externe IT-beheerder. Omdat de rechten voor een aantal key processen te ruim zijn ingericht, gaan wij bij deze klant data-analyse inzetten om een zogenaamde can do/did do analyse uit te voeren. Dit geeft inzicht in eventuele doorbreking van functiescheiding en zo worden de kwalitatieve bevindingen kwantitatief gemaakt. De accountant zal inzicht krijgen in welke medewerkers welke handelingen hebben verricht, of dit binnen hun werkzaamheden valt en welke bedragen hiermee gemoeid zijn. Om de achterliggende tabellen rechtstreeks in mijn data-analyseprogramma te kunnen inlezen moet ik bellen met de leverancier en ook contact opnemen met de supportdesk van het ERP-pakket. De leverancier geeft aan dat mijn verzoek per email, via de contactpersoon bij de klant ingediend moet worden. Zo gezegd zo gedaan. Na een aantal uur komt dan eindelijk een reply met de benodigde gegevens om een connectie op te kunnen zetten naar de productieserver. Het is al snel duidelijk dat de connectie niet tot stand kan komen doordat de leverancier een vinkje aan heeft laten staan. De SQL-server dwingt hierdoor af dat ik het door de leverancier opgegeven wachtwoord moet wijzigen, maar deze rechten/optie heb ik niet bij het opzetten van de connectie. De leverancier geeft telefonisch aan geen tijd te hebben mij te helpen en wil de foutmelding per e-mail ontvangen. Ik breng naar voren dat het oplossen hiervan nog geen minuut werk in beslag neemt en ik nu niet verder kan met mijn werkzaamheden, maar word vooralsnog niet verder geholpen. De klant stuurt op mijn verzoek de SQL-foutmelding per e-mail door. Om niet uit de hoogte over te komen laat ik de oplossing (het uitzetten van een vinkje) onvermeld. Gezien de tijd en omdat ik maar één dag op de locatie zal zijn, wend ik mij weer tot de externe IT-beheerder. Dit keer om de meest recente SQL-backup op mijn versleutelde externe harde schijf mee te krijgen. Ik vertrek om vijf uur richting huis. Mijn vastlegging heb ik grotendeels bij de klant kunnen afronden en de SQL-backup staat op mijn laptop. Ik moet uiterlijk vrijdag de resultaten van mijn data-analysewerkzaamheden bespreken.

Tijdens busy season ben ik elke avond, na het voorlezen van de kinderen, achter mijn laptop te vinden. Zo ook deze avond.

Dinsdag 06.45

Ik vertrek richting Almelo. Dit is een van de weinige dagen dat ik met een andere IT-auditor bij de klant aanwezig ben. Vandaag staan interviews gepland over een gefaseerde migratie van verschillende zelfgebouwde pakketten naar SAP. De gehele dag is gevuld met interviews en het uitwerken van besprekingsverslagen. De kick-off vindt plaats met de IT-manager, de internal auditor en de projectverantwoordelijke. Na een dag met interviews en uitwerkingen sluiten wij de werkdag af in een goed aangeschreven restaurant in de buurt. Voldaan en met een volle buik vertrekken wij weer richting huis. De kinderen slapen als ik thuis aankom. Ik had graag een klein uurtje op zolder willen sporten maar kies ervoor om te beginnen met de data-analysewerkzaamheden voor de klant waar ik gisteren was. Ook moet ik mij nog voorbereiden op de dag van morgen.

Woensdag 06.45

Vandaag de A2 richting Eindhoven, waar ik door een ander accountantskantoor word ingezet bij een klant van hen. Mijn relatie met dit kantoor is voortgekomen uit een in-house data-analyse training die ik voor ze gegeven heb. Ik start de ochtend met een kick-off sessie met de directeur, de financial controller, de interne systeembeheerder en de accountant. Voor vijf uur moet ik de algemene IT-beheersmaatregelen in kaart brengen, een tweetal lijncontroles waarnemen en vastleggen met de accountant, een viertal specifieke vragen van de accountant beantwoorden, een geautomatiseerde kwetsbaarheidsscan uitvoeren op de Active Directory en ERP-server. Ook moet ik bekijken welke mogelijkheden er zijn om bij de balanscontrole data-analyse efficiënt te kunnen inzetten. Doordat de accountant en ik ons goed hebben voorbereid, verloopt de dag efficiënt en sluit ik af met het terugkoppelen van mijn bevindingen naar de accountant. Tevreden sluit ik achterin de file aan. Thuis aangekomen hebben de kinderen gegeten en zijn ze gebadderd. Ik lees een Bumba-boek en daarna een Brandweerman Sam-boek voor en duik vervolgens achter mijn pc.
Ook vanavond wordt er niet getraind. Ik ga verder met de nog uit te voeren data-analyses. De deadline komt nu wel dichtbij. Tijdens het tandenpoetsen schieten nog een aantal nieuwe ideeën en invalshoeken voor de summer course data-analyse door mijn hoofd. Ik spreek deze in op mijn telefoon en ga richting bed. De summer course betreft een tweedaagse training die ik in elkaar heb gezet en zal geven aan medewerkers van een aantal accountantskantoren.

Donderdag 07.30

Isabel en de kinderen zijn verbaasd dat ik niet vroeg weg ben. Het lijkt wel of ik hun ochtendritueel verstoor. Ik begin de ochtend thuis en ga verder met het uitwerken van mijn ideeën voor de summer course data-analyse. De wekker gaat, het is één voor negen. Ik sla mijn PowerPoint-presentatie op en bel in. Donderdag om negen uur houden wij een tweewekelijkse IT-audit planning call, waarin we de werkzaamheden van de komende tijd bespreken. Aangezien busy season bijna ten einde is, zijn er geen planningsknelpunten en sluiten wij de call na een kwartier af. Ik vertrek vervolgens naar Almere. Een partner van een van de kantoren heeft mij meegevraagd naar een prospect. We hebben een boeiend gesprek over de beheersing van de IT-risico’s en ik ga los over het toepassen van data-analyse. Wij vertrekken met genoeg informatie om een passende offerte uit te kunnen brengen. Ik rij naar huis om in alle rust de data-analyse werkzaamheden waar ik de afgelopen dagen mee bezig ben geweest te kunnen afronden. Aangezien ik een zittend beroep heb en mij ook al zittend voortbeweeg over A- en N-wegen besluit ik de trap richting de zolder te nemen, zodat de eerste krachttrainingsessie van deze week een feit is. Na een goede work-out neem ik weer plaats achter mijn pc. Ik ga altijd door tot ik mijn werkzaamheden heb afgerond, wat soms leidt tot nachtwerk.

Vrijdag 07.00

Vrijdag beschouw ik als mijn rustdag. Ik sta op om mee te helpen de kinderen gereed te krijgen. Vrijdag hebben de twee jongste een halve dag school. Het idee was om elke vrijdag maximaal een halve dag te werken en daarna iets met het gezin te doen. In praktijk pakt dit vaak anders uit, zo ook deze week. Nadat Isabel en de kinderen zijn vertrokken rij ik naar kantoor om de uitgevoerde data-analyses, de uitzonderingen en mijn vastlegging te bespreken en over te dragen aan het controleteam. Zij zitten maandag bij de klant en zullen dan opvolging geven aan de door mij uitgevoerde data-analysewerkzaamheden. Na het overdragen van de werkzaamheden plaats ik mijn vastlegging in het dossier en ga richting huis. Onderweg word ik gebeld door een accountant van het kantoor waar ik woensdag werkzaamheden voor heb verricht. Een van hun klanten gaat een ERP-migratietraject in en wil graag met mij sparren. De accountant geeft aan dat dit buiten hun en de jaarrekeningcontrole om gaat. Ik word verzocht contact op te nemen met het desbetreffende bedrijf. Na een plezierig gesprek van een half uur hang ik op en noteer de gemaakte afspraken in mijn agenda. Volgende week vrijdag staat een afspraak gepland met de controller en de directeur. Ik ben enthousiast dat ik door mond-tot-mondreclame mogelijk de Quality Assurance-rol kan vervullen bij een ERP-migratie.

Inmiddels zijn Isabel en de kinderen thuisgekomen. Op mijn voorstel brengen ze vervolgens een bezoek aan kinderspeelparadijs Monkey Town, zodat ik mijn werkzaamheden van woensdag kan afronden en de resultaten kan opsturen. Iets voor vijf sluit ik mijn laptop af en begin met koken. Isabel en de kinderen kunnen elk moment thuis zijn.

Vrijdagavond sluiten Isabel en ik de week op de bank af. Zij kijkt haar serie en ik doe mijn kilometer administratie. Zoals gebruikelijk aan het eind van de week voer ik de dagelijks voor het accountantskantoor geboekte uren in mijn eigen boekhoudprogramma in en rond ik mijn werkdag af met de boekhouding voor die week.

In de nu aan gebroken periode van juli tot en met september sta ik anders op. Ik draag geen pakken en rij niet van klant naar klant. Het is dan ook zomervakantie. Naast het doceren van de summer course data-analyse is dit de perfecte tijd om mijn ideeën uit te werken en content op mijn website te plaatsen. Eind juni heb ik mijn spullen ingeleverd en nu moet ik rustig om mij heen kijken naar nieuwe opdrachten. Ik besef ook dat ik Isabel niet moet verwaarlozen – sinds ik voor mezelf begonnen ben, is veel op haar schouders terechtgekomen. Laat de vakantie en quality time maar beginnen.

Danial Khalesi RE

Danial Khalesi heeft zeven jaar als IT-auditor gewerkt bij Horlings. In 2014 is hij gestart als zzp’er (DK Audit). Momenteel houdt hij zich onder meer bezig met IT-audits in het kader van de jaarrekeningcontrole, data-analyse en informatiebeveiligingsvraagstukken.