Een dag uit het leven van Ralf Grootendorst (GRC Lead bij Eneco)

14 juli 2022 Ralf Grootendorst
In dit artikel:

(Publicatiedatum: 14 juli 2022)

6.30 uur | Opstaan

De wekker gaat en ik start met mijn vaste ochtendroutine. Even wat drinken en dan mijn vaste set aan rek- en strekoefeningen om het lichaam weer op te warmen voor een dag op het (thuis-)kantoor. Mijn vrouw en dochter komen niet veel later uit bed en dan ontbijten we samen.

07. 45 uur | Reizen

Mijn vrouw werkt in een ziekenhuis en moet op tijd de deur uit zijn. Ik breng meestal onze dochter naar de kinderopvang en rijd dan of door naar kantoor of terug naar huis. Vandaag werk ik vanuit huis, dus de reistijd is kort.

08.15 uur | Opstarten

Met een vers bakje koffie zit ik op mijn werkkamer.  Eneco is recent gestart met hybride werken. Dit betekent dat je 40 procent van je werkdagen op kantoor bent, 40 procent thuis werkt en 20 procent flexibel invult. Wat mij betreft een ideale combinatie. 

Ik start de dag meestal met wat voorbereiding of review-werk. Vandaag zijn het business rule designs die door een van de teamleden zijn opgesteld. Momenteel zijn we  bezig met het inrichten van een SAP GRC proces control om een groot deel van onze application controls in de verschillende SAP-systemen automatisch te kunnen monitoren en testen.

09.30 uur | Standup

Daily standup met het GRC-team. We bespreken de voortgang van de user stories en taken die we deze sprint ingepland hebben. Het GRC-team focust op drie deelgebieden: inrichting van autorisaties in de SAP-systemen, ontwerpen van controls voor het nieuwe S4-system en de implementatie van SAP GRC access control en proces control om het access management-proces te ondersteunen en geautomatiseerd controls te monitoren. Onze ambitie is om 70 procent van onze controls te automatiseren.

10.00 uur | Overleggen met collega’s

Na de standup staan een aantal overleggen met collega’s uit de finance werkstroom ingepland. Om de controls te kunnen automatiseren en de juiste rollen te kunnen bouwen, moeten we begrijpen hoe de nieuwe processen gaan lopen. Hoe dit technisch ingericht is en welke autorisaties de eindgebruikers nodig hebben om hun functie te kunnen uitvoeren zijn hierbij centrale vragen. Om goed rollen te kunnen bouwen en controls geautomatiseerd te kunnen testen, is een globaal begrip van de processen niet voldoende. Soms gaan deze overleggen technisch flink de diepte in. 

12.15 uur | Lunch

Tijd voor lunch! Rond het middaguur maak ik altijd ruimte om even te ontspannen. Na de lunch loop ik even naar buiten om de benen strekken. Het is vandaag lekker weer, dus ik loop de tuin in om bij onze kippen te kijken.

13.00 uur | Voorbereiden demo

Binnen het project werken we in sprints die we afsluiten met een korte demo. Deze bereid ik voor, samen met een van de teamleden. Voor nu staat een stukje autorisatiemanagement via access control op het programma. Het proces is zo opgezet dat de leidinggevende zelfstandig een rol kan aanvragen voor zijn/haar medewerkers. Dit verzoek wordt automatisch gecontroleerd op SOD-risico’s en indien nodig naar de juiste risico-eigenaar gestuurd voor goedkeuring. Na goedkeuring worden de rechten automatisch aangemaakt in de targetsystemen. Het gehele proces is geautomatiseerd en wordt gelogd voor auditdoeleinden.

15.00 uur | Overleg met J-SOX-team

In de middag heb ik nog een overleg met het J-SOX-team binnen Eneco. Vanwege de Japanse aandeelhouder moet Eneco voldoen aan J-SOX. De J-SOX- wet introduceert strikte regels voor de interne controle van financiële rapportage. We overleggen hoe we met het inrichten en geautomatiseerd monitoren van controls op een efficiënte manier kunnen voldoen aan J-SOX. Met name in het Finance en Procurement-domein zien we veel kansen. Ik heb er vertrouwen in dat we onze ambities gaan realiseren.

17.45 uur | Einde werkdag… maar er is meer dan werk alleen

Einde van de werkdag. Uiterlijk om 17.45 sluit ik mijn laptop zodat ik nog op tijd ben om onze dochter op te halen. Thuisgekomen kook ik, zodat we nog even gezellig als gezin samen kunnen eten. Daarna ga ik voor een avondtraining door naar de brandweer, waar ik actief ben als brandweervrijwilliger.

Niet gecategoriseerd

Ralf Grootendorst | GRC-Lead bij Eneco

Ralf is verantwoordelijk voor de inrichting van Autorisaties en Controls in SAP en de implementatie van SAP GRC Process en Access Control.