Altijd onder handbereik en direct doorklikken

Een nieuwe jas

11 juni 2014
In dit artikel:

Aan het begin van de herfst kocht ik een nieuwe jas. Met gemengde gevoelens. Niet dat ik er niet aan toe was. Mijn oude jas begon wel degelijk wat vaal te worden en was niet helemaal meer van deze tijd. En als dat je man zelfs opvalt… ja, dan ben je er echt aan toe. Wat me liet aarzelen was dat ie zo lekker zat, als een tweede huid, die oude regenjas … maar ik moet nu toegeven dat ik me in mijn hightech outdoorjack herboren voel en helemaal van deze tijd: extra zakken, vakken, ritsjes, ingebouwde capuchon: dat ik zo lang in die oude ben blijven lopen, kan ik me al niet meer voorstellen.

Ook de IT-Auditor heeft een nieuwe jas. En ook hierbij de gemengde gevoelens. Hoewel onze gedrukte uitgaven absoluut niet vaal waren, werden ze wel, hoe zal ik het zeggen… iets minder van deze tijd. Dat zal zelfs de meest behoudende onder ons toegeven. Een uitgave in de vorm van een app heeft ontegenzeggelijk zijn voordelen: altijd onder handbereik en direct doorklikken naar internetbronnen zijn er maar enkele.
Het proces van tot stand komen, hadden we bij de papieren versie in onze vingers, maar het blad de eerste keer in een app te laten opmaken: da’s toch even onwennig. Zelf vinden we dat het resultaat er mag zijn? Maar natuurlijk zijn wij (‘van wc-eend’) benieuwd wat ú ervan vindt.

Niet veranderd is het type inhoud, zoals u in het volgende overzicht van de bijdragen kunt constateren.

Communicatie is wat de NOREA bezighoudt op dit moment. Wilfried Olthof schreef er zijn column over en in het interview dat Thomas Wijsman en ik hadden met de nieuwe voorzitter van NOREA, Jeroen Biekart, blijkt dat ook voor hem communicatie hoog op de agenda staat.

Altijd onder handbereik en direct doorklikken

Redactioneel-Thea-Gerritse2We hebben een drietal artikelen voor u. Grote hoeveelheden data zijn ook voor de auditor die betrokken is bij de jaarrekeningcontrole een weerbarstig gegeven. Alper Söylemez zoekt naar nieuwe methoden en technieken om deze grote hoeveelheden data om te zetten naar bruikbare informatie.

Cybersecurity is een onderwerp dat ons voorlopig nog wel zal blijven bezig houden. Bancaire instellingen proberen de cybercriminelen voor te blijven. Reijnold ten Hoor biedt ons een aanpak voor audits.

Aan het oordeelsvermogen van de IT-auditor worden hoge eisen gesteld. Jalal Bani Hashemi laat ons zien welke valkuilen er zijn en hoopt ons met zijn artikel daarvoor te behoeden.
Voor Arne ter Laak is het beveiligen van informatie ‘een roeping’ en hij schrijft daar bevlogen over in Een dag uit het leven van ….

Thomas Wijsman las voor ons het boek Crucial Conversations, dat goede tips biedt voor een constructieve aanpak van gesprekken die er toe doen.

Ten slotte nieuws uit de opleidingen, en in de rubriek van de NOREA stelt de Kennisgroep Cybercrime zich aan u voor en volgen nog enkele mededelingen.

We wensen u veel leesplezier en hopen dat de nieuwe jas bevalt!

Thea Gerritse