Dag uit het leven van Peter Kornelisse

‘Help business manage risk’

8 september 2017
PDF
In dit artikel:

07.30 uur

Tijd om op te staan, te douchen en aan te kleden. Een pak is niet nodig. Booking.com nodigt je uit te komen zoals je bent, en dat mag met een spijkerbroek en T-shirt. Daarna een koffie en lopen naar het werk, al gauw zo’n vijf minuten van de Bloemenmarkt naar het Rembrandtplein. Bij Booking.com aangekomen, is de schaal met vers fruit net klaargezet en pak ik mijn ontbijt. Intussen werk ik al weer drie jaar bij Booking.com, met vierentwintig jaar ervaring bij KPMG op zak. Bij Booking.com heb ik een Risk & Compliance team op mogen zetten, met als missie: Help business manage risk. Bij mijn start was Booking.com circa 7.000 medewerkers groot, intussen meer dan 15.000 en groeiend. Risk Management vraagt bij zo’n groei de aandacht.

09.00 uur

Na eerst de binnengekomen e-mails en Workplace (Facebook at Work) te hebben verwerkt, begin ik aan de eerste afspraak van de dag. Net als andere organisaties bereiden wij ons voor op de nieuwe privacyregelgeving vanuit de EU (GDPR) die per 25 mei 2018 in werking treedt. Hierbij worden we ondersteund door onze formule met als eerste regel: Keep the customer at the center of everything you do. Samen met het privacy-team van Legal en een paar externe consultants gaan we ervoor!

11.00 uur

Tijd om met het team de OKR voor 2017Q3 op te stellen. OKR staat voor Objectives and Key Results, een methode om effectief en efficiënt per kwartaal de organisatie te sturen. De OKR-methode wordt al door diverse organisaties gebruikt, onder andere Google en LinkedIn. We vormen ons gezamenlijk een beeld van waar wij heen willen groeien, en met OKR maken wij elkaar duidelijk welke uitdagende doelen wij stellen om hiertoe in het komende kwartaal stappen te zetten.

13.00 uur

Elke dag is een uur in mijn agenda geblokkeerd voor recruitment. Het recruitment-team binnen Booking.com filtert cv’s en agendeert mogelijk geschikte kandidaten voor ons. Vandaag is er weer een gesprek met een kandidaat, en die mag door naar de volgende ronde. Het is leuk om steeds weer nieuwe collega’s te mogen selecteren, al is het lastig de juiste kandidaten te vinden. We willen niet alleen dat kandidaten goede audit- en risk-vaardigheden hebben, maar ook dat zij deze flexibel kunnen toepassen. Het gaat immers niet om het realiseren van ‘good practices’, maar om het oplossen van problemen. Daarbij is Booking.com ook kieskeurig als het gaat om de personen zelf. Daarom ook hebben wij zogenaamde fit-interviews. We willen mensen die sterk zijn in communicatie, die kunnen werken in het tempo van Booking.com, maar ook weer geen show ponies zijn. Gelukkig rekruteren we wereldwijd. Bijgevolg komt circa 80 procent van onze medewerkers niet uit Nederland. Gedurende de dag spreken, luisteren, lezen en schrijven wij dan ook veelal in het Engels.

14.00 uur

In 2013 heb ik samen met een collega de eerste versie van het Booking.com Control Framework mogen opstellen; toen waren wij beiden nog externe medewerkers. Intussen zijn wij allebei intern en nu, in 2017, maken we de volgende slag. In ons wekelijkse overleg bespreek ik met collega’s van Risk & Compliance de voortgang betreffende het verbeteren van ons Control Framework. Risk & Compliance optimaliseert het Control Framework, en maakt een slag om controls te automatiseren en operationele teams van dashboards te voorzien, opdat teams zelf kunnen zien of zij compliant zijn met de gezamenlijk opgestelde controls. Door te automatiseren ondersteunen wij de schaalbaarheid van onze organisatie, hetgeen voor ons als e-commerce-organisatie belangrijk is.

16.00 uur

Innovatie zit in de genen van Booking.com. We innoveren ons core book product in kleine stappen in de geest van het boek ‘The Lean Startup’, en meten of onze innovatie een positief rendement heeft. Daarnaast starten wij met geheel nieuwe producten. Risk & Compliance helpt hierbij de ontwikkelteams, zonder te veeleisend beren op de weg te projecteren. Kansen hebben immers de ruimte nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Zoals elke week behandel ik de ontwikkelingen bij de innovatieteams en de ondersteuning die wij aan deze teams bieden. Afhankelijk van de groei van het product intensiveren wij onze inzet.

18.00 uur

Elke maandag ga ik naar de sportschool, een gezonde geest hoort immers in een gezond lichaam. Daarna ga ik huiswaarts.

Mijn vriend Paul is ook net thuisgekomen van zijn werk, hij is flight attendant bij een luchtvaartmaatschappij, en is regelmatig een aantal dagen op pad voor zijn werk.

Samen genieten we na een goede dag van een rustige avond.

Peter Kornelisse

Peter Kornelisse

Director Risk & Compliance bij BOOKING.COM