Help Wiebes aan een stip!

30 maart 2015
In dit artikel:

Wij Nederlanders houden van lijstjes met de beste zus en de beste zo van het jaar. Verkiezingen voor de politicus, nieuwslezer, zakenman, zakenvrouw, manager, sportman, sportvrouw, voetballer, noem maar op. De beste foto’s uit het nieuws en beroemde overledenen vullen complete bijlagen. In de media wordt aan mensen ‘die het weten kunnen’ gretig gevraagd naar hun top tien van beste films, documentaires en boeken. Ook mogen we via internet onze stem laten meetellen voor de verkiezing van de Gouden Loekie! In de aanloop naar de jaarwisseling hebben we het weer allemaal langs zien komen. Traditiegetrouw was het in december weer tijd voor de lekkerste oliebol, en al snel zullen we weten bij welke kar de beste nieuwe haring te koop is.

Schermafbeelding 2015-03-27 om 15.49.31

Waarom heb ik nou nog nooit een lijstje gezien met de top tien van IT-auditrapporten? En waarom geen verkiezing van de IT-auditor van het jaar? Wat zegt dat over ons en ons vakgebied?

Het antwoord is natuurlijk dat wij IT-auditors en onze IT-auditrapporten ‘geen nieuws’ zijn. Als beroepsgroep doen we ons zegenrijke werk ‘in stilte’. En om de een of andere reden (noodgedwongen of uit eigen keuze?) zingen we nu eenmaal niet gauw de solopartij, maar maken we deel uit van het achtergrondkoor in de operette van het dagelijks nieuws. Maar dit terzijde.

In het allegaartje van lijstjes zag ik er dit jaar één die nieuw voor mij was. Het Algemeen Dagblad noemde honderd mensen die in 2014 ‘indruk maakten’ en op nummer 42 (tromgeroffel) stond niemand minder dan Eric Wiebes, staatssecretaris van Financiën. Hij, nieuwkomer, heeft die plaats te danken aan zijn verfrissende, niet ambtelijke taalgebruik. Volgens Ferry Mingelen moet hij het politieke vak nog leren – dat verklaart al veel van zijn frisse taalgebruik – misschien moet hij het politieke vak maar niet gaan leren. Maar Ferry vindt hem wel een slimmerik. En volgend jaar zou hij daarom wel eens kunnen klimmen op de ranglijst, maar ‘voorwaarde is wel dat de ICT van de Belastingdienst meewerkt’ … oeps!

Daar zal Wiebes een hele kluif aan hebben, ondanks het elan waarvan het verbeterplan van kort na zijn aantreden getuigt. Dat plan vraagt om vereenvoudiging van fiscale regelgeving. Elke fiscale detaillering en elke wijziging achteraf heeft immers direct gevolgen voor de processen en systemen van de Belastingdienst en door de politieke hijgerigheid is de druk om snel te implementeren groot. Dat hierdoor knelpunten ontstaan in de uitvoering is bijna onvermijdelijk. En ook ongewenst. Dus zegt Wiebes over nieuwe wetgeving in relatie tot de aanpasbaarheid van ICT-systemen op zijn karakteristieke wijze: ‘En wie nu nóg een complexiteit zou willen toevoegen aan de autobelastingen, mag wel een goede loodgieter meenemen. Het grootste risico manifesteert zich sluipenderwijs: de stapeling van complexiteit.’

Het succes van Wiebes gaat dus afhangen van de stabiliteit van de ICT en daarom is er een mooie rol weggelegd voor de IT-auditors bij de Belastingdienst. Als het die collega’s lukt om vanuit hun expertise een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van de ICT daar, helpt dat Wiebes om te klimmen op de ranglijst. Laat dat het streven zijn voor 2015: help Wiebes aan een ‘stip’, maak hem een ‘stijger’ en laat hem klimmen tot één… en laat de roem van solozanger Wiebes dan ook een beetje afstralen op zijn achtergrondkoor!

Niet gecategoriseerd

Drs. Th. (Thea) M. J. Gerritse RE

Thea Gerritse begon haar loopbaan als IT-auditor in 1988 bij EDP AUDIT POOL en is op dit moment auditmanager bij de Auditdienst Rijk. In die functie is zij vooral betrokken bij vraaggestuurde onderzoeken naar grote automatiseringsprojecten bij de Belastingdienst.