Van de redactie

Goed bewaard geheim

10 september 2019 Thomas Wijsman
PDF
In dit artikel:

Toen ik laatst eens op een rij zette welke werkgroepen, kennisgroepen en commissies er allemaal actief zijn binnen NOREA, kwam ik op het indrukwekkende aantal van twintig. Het lijkt wel het best bewaarde geheim van NOREA, want telkens weer zijn NOREA-leden buitengewoon verbaasd dat zoveel van hun collega’s actief zijn binnen onze beroepsorganisatie. Alle reden dus om deze NOREA-groepen in de schijnwerpers van de IT-Auditor te laten treden. Daarom starten we met ingang van dit nummer een nieuwe rubriek, waarin de NOREA-groepen zich voorstellen. Het idee hiervan is dat alle NOREA-groepen zich om de beurt via een inhoudelijke bijdrage aan de collega’s voorstellen. Waar zijn zij mee bezig? Wat hebben ze tot nu toe bereikt? Wat staat er op korte termijn nog op de rol en welke boodschap willen zij collega-RE’s meegeven?

Dan nu de inhoud van dit nummer:

Wilfried Olthof heeft de door hem geschreven column kort en krachtig de intrigerende titel ‘Ontregeld’ meegegeven.

We hebben twee artikelen over de Europese Cybersecuritywet, die per 27 juni 2019 binnen de EU van kracht is geworden. Het ene artikel is ‘De nieuwe EU Cybersecurity Act; NOREA stuurt mee’, geschreven door Tom Vreeburg, die lid is van de werkgroep van cloud stakeholders (CSPCert), ingesteld op initiatief van de Europese Commissie. Zij werkten aan een advies voor de European Union Agency for Cybersecurity (ENISA), die voor de taak staat een schema voor cybersecurity-certificering voor clouddiensten op te stellen. Het andere is het artikel ‘EU-SEC’ van André Koot, die  betrokken is bij de ontwikkeling van een raamwerk voor cyberscecurity-certificering, waarin deze wet voorziet.

Arnold Westgeest richt in zijn boekbespreking de aandacht op de publicatie ‘Research in IT-auditing: A multidisciplinary view’, uitgegeven door de IT-auditopleiding aan de Vrije Universiteit Amsterdam. De publicatie is een bundeling van twaalf recente artikelen die afgestudeerden van deze opleiding schreven op basis van hun afstudeerscriptie. Arnold licht er een van uit.

Voor het interview spraken Olivier Tielen en Melchiora Duifs-Visser van de Auditdienst Rijk met hun directeur Adrie Kerkvliet.

In de eerste bijdrage van de ronde waarin de NOREA-groepen zich voorstellen, presenteert Peter Verstege de activiteiten van de werkgroep ENSIA. Voor degenen onder ons die deze afkorting niet kennen: die staat voor ‘Eenduidige Normatiek Single Information Audit’. Doelstelling van dit project is om gemeentebesturen te helpen slim en doelmatig verantwoording af te leggen over de  informatieveiligheid.

De ‘Dag uit het leven van’ is een dag van Jurgen Pertijs, werkzaam bij zorgverzekeraar CZ. Het nieuwe NOREA-bestuurslid Bart de Jongh beantwoordt deze keer de ‘Vijf vragen aan’.

In de rubriek ‘Uit de opleidingen’ besteedt TIAS aandacht aan de uitreiking van een koninklijke onderscheiding aan hoogleraar Rob Fijneman. Hij werd eerder dit jaar benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Deze onderscheiding ontving Rob voor zijn werk aan de Tilburg School of Economics and Management en TIAS Business School.

Niet gecategoriseerd
Thomas Wijsman

Drs. Th. (Thomas) Wijsman RE | coach en strategisch adviseur

Gepokt en gemazeld bij de Algemene Rekenkamer is Thomas Wijsman nu actief als coach en strategisch adviseur. Hij is opgeleid in IT, IT-audit, pyschologie en coaching, en combineert zo hard en soft skills. Onlangs adviseerde hij de Georgische Rekenkamer over IT-auditaanpak en inrichting van de IT-auditfunctie. Daarnaast is hij actief in verschillende commissies van Norea.