Vijf vragen aan

Jeroen Holierhoek

3 december 2020 Jeroen Holierhoek
PDF
In dit artikel:

1. Wie is Jeroen Holierhoek en welke expertise heb je?

Ik ben IT-auditor bij Accoris en sinds vorig jaar ingeschreven in het RE-register. Daarnaast ben ik vaak sportief bezig, wat in de tegenwoordige tijd, door het noodgedwongen en veelvuldige thuiswerken, ook een belangrijke uitlaatklep is. Als IT-auditor voer ik met name DigiD-, SUWInet- en informatiebeveiligings-audits uit. Tijdens de uitvoering van deze audits analyseren wij de risico’s en beoordeel ik de getroffen maatregelen die binnen de processen van de organisatie op IT zijn genomen. Bij het uitvoeren van deze IT-audits stellen wij een team samen met voldoende kennis en vaardigheden om een gedegen onderzoek te kunnen verrichten.

Ik heb een bedrijfseconomische vooropleiding (Bachelor Economics) en ben via een stage bij Accoris betrokken geraakt bij de ontwikkeling van een applicatie die organisaties faciliteert en ondersteunt op het gebied van het sturen en beheersen, waarmee vraagstukken op onder andere het gebied van IT beantwoord kunnen worden. Vanuit dit perspectief zie ik dat audit voor organisaties een middel is om aan te tonen dat er voldoende sturing en beheersing is binnen de organisatie, dat organisaties voldoen aan wet- en regelgeving, en dat ze interne doelstellingen en eisen realiseren.

2. Waarom ben je actief geworden in NOREA-verband?

IT-audit is een boeiend vakgebied, waardoor je contact hebt met veel mensen en organisaties. De vraag ‘voldoet iets wel of niet?’ is steeds opnieuw een interessant en uitdagend leerproces of spel. Je moet proberen je klanten of opdrachtgevers mee te nemen en te overtuigen hoe ze ergens tegenaan zouden kunnen kijken en wat ze beter kunnen doen of nalaten. Om het vakgebied verder onder de aandacht te brengen bij het bredere publiek ben ik actief geworden als lid van de communicatiecommissie in NOREA-verband.

3. Wat ga je bereiken in NOREA-verband?

zes jaar geleden wist ik niet van het bestaan van NOREA. Sinds ik in aanraking ben gekomen met het vak ben ik op zoek naar hoe kan ik zelf bijdragen aan meer naamsbekendheid van dit mooie en boeiende vakgebied. Om hieraan bij te dragen, ben ik dit jaar toegetreden tot de communicatiecommissie. Op dit moment houd ik mij bezig met de ontwikkeling van een publiekscampagne die moet bijdragen aan de bekendheid van de IT-auditor als een maatschappelijk relevant beroep en daarmee het merk en de naamsbekendheid van de NOREA versterken.

4. Welke veranderingen moeten IT-auditors ondergaan om klaar te zijn voor de toekomst?

Audit is een middel om organisaties te laten groeien naar een bepaald volwassenheidsniveau. De norm is daarvoor vaak het vertrekpunt, maar als je hem interpreteert in de context van de organisatie is de vraag: in hoeverre zou je dan aan de norm moeten voldoen, welke ondergrens moet, kun en wil je hanteren? Het vergt soft skills om dat gesprek goed te voeren en de organisatie het groeipad op te krijgen. IT-auditors moeten daarvoor een zekere basiskennis van IT hebben en beheersen, maar daarnaast ook overtuigingskracht meebrengen om hun visie op de sturing en beheersing van de organisatie doeltreffend te kunnen overbrengen.

5. Zijn IT-auditors generalisten of specialisten?

Ze zijn het allebei: je moet de bits en bytes begrijpen, maar minstens zo belangrijk is de vaardigheid om je specialistische kennis te kunnen toepassen in de context en dynamiek van de organisatie waarover je oordeelt of adviseert.

Niet gecategoriseerd

Jeroen Holierhoek

Privé: woont in Waddinxveen
Hobby’s: tennis, snowboarden en fitness