NOREA-groepen stellen zich voor

Kennisgroep Robotic Process Automation (RPA)

19 november 2021
PDF
In dit artikel:

(Publicatiedatum: 19 november 2021)

Sinds enkele jaren is ‘robotics’ een van de innovatie-buzzwoorden. Veel mensen denken bij robotics aan een fysieke robot, die steeds meer op de mens lijkt, tot en met de gelaatsuitdrukking. Maar daar is bij Robotic Process Automation (RPA) geen sprake van, zie hierna. Als kennisgroep Robotic Process Automation zoeken wij antwoorden op vragen als: welke risico’s brengt RPA met zich mee? Wat is de impact ervan op de interne risicomanagement- en controlactiviteiten? En op welke wijze zouden we als IT-auditors de risicobeheersing kunnen auditen?

Robotic Process Automation

RPA is naast AI en Blockchain een belangrijke ontwikkeling op het gebied van procesoptimalisatie. Zeker in het licht van de mogelijkheden om RPA en AI, zal dit onderwerp in belang toenemen, net als de bijbehorende risico’s.

RPA houdt in dat een stukje software, een ‘software-robot‘, via de graphical user interface (GUI) vooraf gedefinieerde handelingen op IT-systemen uitvoert. Dit zijn meestal repeterende handmatige activiteiten voor data-invoer en -controle. Ze voeren het werk uit, net zoals medewerkers zouden doen. Daarom worden ze ook wel ‘virtuele medewerkers’ genoemd. Software-robots kunnen bijvoorbeeld inloggen op applicaties, op buttons klikken en gegevens overbrengen naar aanpalende systemen binnen de infrastructuur. Met RPA leg je als het ware een extra softwarelaag over de bestaande IT-systemen heen. Deze laag bestaat uit een RPA-platform, dat de ontwikkeling en het gebruik van software-robots mogelijk maakt.

Onze kennisgroep

De kennisgroep bestaat op dit moment uit zeven energieke en geïnteresseerde IT-auditors met een sneller kloppend hart voor RPA en AI. Wij willen zowel relevant zijn voor NOREA-leden, als organisaties handvatten bieden voor de beheersing van RPA-risico’s. Wij hebben achtergronden in bedrijfsleven en overheid en willen deze inzetten om de politiek en de maatschappij vanuit NOREA te bedienen. Onze kennisgroep is dus intern én extern gericht.

Onze activiteiten

Wij hebben als kennisgroep in januari 2021 een onepager gepubliceerd op de website van NOREA. Neem gerust een kijkje: NOREA Onepager Robotic Process Automation.

Op dit moment leggen wij de laatste hand aan een set best practices, met de aandachtspunten voor organisaties die overwegen RPA te implementeren. Deze best practices richten zicht niet alleen op risico’s, maar ook op de lerende organisatie om de sturing en beheersing van de RPA-implementatie en het beheer vorm te geven. Publicatie volgt binnenkort.

Interesse om mee te doen?

Geïnteresseerd om ons team te komen versterken? Laat het ons weten via norea@norea.nl.

Niet gecategoriseerd

E.C.J. (Eddy) van der Geest RE RA

Linkedin

Ing. A.M.M. (Amanda) Feuerberg RE

Linkedin

Ing. B.J. (Beert) Kuiken RE RA

Linkedin

Drs. R.B. (Ricardo) Krab RE

Linkedin

Drs. M.C.S. (Miranda) Pirkovski RA EMITA

Linkedin

Drs E.A.M. (Els) Franken - Uppelschoten RA EMITA

Linkedin