Dag uit het leven van

Lars Hoogendijk

16 april 2019 Lars Hoogendijk
PDF
In dit artikel:

7.00 uur

Een voordeel van werken bij de provincie Zuid-Holland is dat ik met de fiets naar het werk kan. Mijn vriendin en ik wonen in Rijswijk en vanaf daar is het een fietsrit van acht kilometer naar het provinciehuis in Den Haag. Maar vandaag pak ik de auto, want een collega en ik hebben een afspraak bij de partij die het netwerk voor de verkeersmanagementsystemen van de provincie Zuid-Holland beheert. Via dat netwerk worden onder andere verkeerslichten, camera’s en dynamische route-informatie-panelen ontsloten.

Sinds een paar jaar werken we met een auditkalender voor onderzoeken op het gebied van informatiebeveiliging. Dit betekent dat we aan het einde van elk jaar met verschillende stakeholders uit de organisatie kijken wat de onderwerpen voor het volgende jaar zijn. Daaruit blijkt dat niet alleen de beveiliging van de traditionele IT belangrijk is, maar zeker ook die van de operationele techniek. Naast de al genoemde verkeersmanagementsystemen, betreft dat bruggen en sluizen, maar  ook pompen en gemalen van de provincie Zuid-Holland.

9.00 uur

Ik ontmoet mijn collega om negen uur bij de externe partij. Zij is met het openbaar vervoer gekomen. Ter voorbereiding op het gesprek hebben we ons laten inspireren door de standaard IEC 62443: Cyber Security for Industrial Automation and Control Systems. We zijn onder andere benieuwd naar de wijze waarop de systemen van de provincie Zuid-Holland zijn gescheiden van die van aangesloten Zuid-Hollandse gemeentes.

We worden gastvrij ontvangen door de eigenaar, die ons enthousiast vertelt over de historie en filosofie van zijn bedrijf. Daarna schuift ook de netwerkspecialist aan en volgt een informatief gesprek over inrichting en beheer van het netwerk. Voor we het weten zijn de geplande tweeënhalf uur voorbij. Om kwart voor twaalf stappen we samen in de auto om terug te rijden naar het provinciehuis. We laten alles wat we zojuist gehoord hebben even bezinken en maken werkafspraken voor het vervolg van het onderzoek.

12.30 uur

Mijn collega woont vlakbij het provinciehuis en luncht vandaag thuis. Ik ontmoet mijn andere collega’s van de Eenheid Audit en Advies in de bedrijfskantine. We hebben een hecht team dat bestaat uit het hoofd van de eenheid, zeven senior auditors en een ondersteuner. De kracht van ons team is dat het diverse deskundigheden bevat: RA, RO, RE, mr., ir. en zelfs een psycholoog. Tijdens de lunch gaat het gesprek over het personeelsuitje van dit jaar, of beter gezegd: ‘wie gaat het organiseren?’. Het blijft even stil en we kijken naar elkaar. Ik zit er betrekkelijk ontspannen in, wetend dat ik het afgelopen jaar al aan de beurt geweest ben. Uiteindelijk besluiten we om ‘de eer te geven’ aan onze nieuwe collega die volgende maand begint, want dat is immers de traditie…

14.00 uur

De provincie Zuid-Holland krijgt een nieuw integraal toegangscontrolesysteem voor haar gebouwen en objecten. Daarom staat er voor dit jaar een onderzoek naar fysieke toegangsbeveiliging op de auditkalender. Nu is het moment aangebroken om daarvoor een plan van aanpak te maken. Een collega en ik hebben een afspraak met de beveiligingsfunctionaris om ons te laten informeren over inhoud en planning van het project. Tijdens het gesprek wordt ons duidelijk dat er voor een succesvolle systeemimplementatie ook een behoorlijke gedragsverandering nodig is. Dat biedt een mooie gelegenheid om het onderwerp van onze laatste inhouse-training in praktijk te brengen: Integrated People Process Audit, een systematiek om gedrag- en cultuuraspecten te integreren in reguliere audits. Voer voor de psycholoog uit ons team!

16.00 uur

Naar aanleiding van een ongeval met een fietser bij een provinciale sluis, heeft de betreffende gedeputeerde onze eenheid gevraagd om een feitenrelaas over de gebeurtenissen rond dat ongeval. Het hoofd van onze eenheid en ik hebben een afspraak om het resultaat met onze ambtelijke opdrachtgever te bespreken. De inhoud van het feitenrelaas staat niet ter discussie. Het gesprek richt zich vooral op de mogelijke risico’s en verbeterpunten die we tijdens ons onderzoek hebben gesignaleerd. We spreken af dat deze inzichten worden meegenomen in het reeds geplande onderzoek naar de inrichting en bediening van het sluiscomplex, dat wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd bureau.

17.30 uur

Dat was de laatste afspraak voor vandaag. Ik stap in de auto om naar huis te gaan en terwijl ik voorbij het provinciehuis de A12 opdraai, beland ik direct in de file. Ik moet denken aan de vele uren die ik voor mijn vorige werkgever op de weg heb doorgebracht en realiseer me weer wat een voorrecht het is om op de fiets naar je werk te kunnen!

Niet gecategoriseerd

C.H. (Lars) Hoogendijk MSc RE CISA | Senior Auditor bij de provincie Zuid-Holland

Lars Hoogendijk werkt sinds vier jaar bij de Eenheid Audit en Advies van de provincie Zuid-Holland. Hier verricht hij onder andere onderzoek op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. Daarvoor was Lars ruim zeven jaar werkzaam als IT-auditor bij BDO. Hier richtte hij zich voornamelijk op assurance-opdrachten bij IT-dienstverleners.