Van de redactie

Lezer, help de redactie – wij kunnen het niet alleen

14 december 2018 Thomas Wijsman
PDF
In dit artikel:

De jaarwisseling is aanstaande, dit is het laatste nummer van 2018. Nu – zoals in het vorige nummer gemeld – de redactie weer op sterkte is, kunnen we komend jaar weer vier interessante nummers produceren. Maar… dat kunnen we als redactieteam natuurlijk niet alleen. Dit online magazine is immers het NOREA-brede platform voor de uitwisseling van kennis en ervaring tussen de leden van onze beroepsgroep, de RE’s. Het zijn dan ook de leden van Norea zelf die in eerste instantie verantwoordelijk zijn voor de inhoudelijke invulling. De redactie stimuleert, begeleidt, ondersteunt, redigeert, produceert. Je hulp hebben we dus hard nodig. Help ons door nieuwe of onderbelichte thema’s te signaleren waar onze lezers meer van zouden moeten weten. En, als het even kan, help ons ook kennis over die thema’s aan te boren bij experts op die terreinen. Jij, lezer, kent die experts, hebt er vaak ook toegang toe. Spreek ze aan… laat ze merken hoe graag we ons aan ze laven als bron van kennis… verleid ze om artikelen te schrijven of mee te werken aan een interview. En, niet te vergeten: schrijf zelf, want zelf ben je ook zo’n expert. Misschien op een breed terrein, misschien in een niche – maar expert ben je. Dus: deel je kennis en ervaring… schrijf!

Dan nu de inhoud van dit nummer.

Redactielid Xavier Landbrug vraagt zich in zijn column ‘Waan van de dag’ af of wij auditors de dingen wel juist/in het juiste perspectief zien. Hij is er nog niet uit en roept de lezers op om met hem mee te denken.

Het artikel ‘Informatiebeveiliging bij remote beheer’ van Lars Hoogendijk is een vervolg op zijn artikel ‘Beveiliging van telewerken: een praktische aanpak’ uit 2011. In dit nieuwe artikel gaat Lars in op remote beheer, als bijzondere vorm van telewerken.

Robin Broere schreef het artikel ‘e-learning ≠ one size fits all’. Hij zet de black box die e-learning voor de meesten van ons is op een kier, en laat zien op welke uiteenlopende principes e-learning gebaseerd kan zijn.

Eerder dit jaar plaatste Norea in de nieuwsrubriek een bijdrage van Ed Ridderbeekx met de titel AVG-Certificering. Dit onderwerp is hot en voor onze lezers relevant genoeg om het ook hier te publiceren.

Van Robert Metsemakers ontvingen we het opiniestuk ‘Focus op essentiële zaken in IT audits’. Zijn betoog vertrekt creatief vanuit een analogie met Britse vliegers die in de Tweede Wereldoorlog heelhuids terugkeerden van hun raids op Duitse steden.

De Dag uit het leven van… is deze keer geschreven door Tim Florack.

De boekbespreking, deze keer weer van mijn hand, behandelt het boek ‘The Four; The Hidden DNA of Amazon, Apple, Facebook and Google’ van Scott Galloway. Een aanrader voor iedereen die dieper inzicht wil krijgen hoe de big four techbedrijven werken en welke maatschappelijke effecten ze hebben. Het boek heeft een losse, toegankelijke stijl, waardoor het gemakkelijk wegleest ondanks een hoge informatiedichtheid.

De redactie sprak met Victor de Pous, medeoprichter, bestuurslid en boegbeeld van de Special Interest Group IT en Recht van het platform voor informatieprofessionals KNVI. In het interview, met de titel  ‘Omvang IT-auditing domein groeit explosief en controle blijft cruciaal,’ benadrukt hij de gevaren van de onlie-informatiemaatschappij. Hij schetst de belangrijkste trends en geeft zijn visie op de rol van de IT-auditor, die hij ziet als cruciale kwaliteitsbewaker.

Tot slot in de rubriek ‘Van de Norea’ een kort bericht over de nieuwe werkgroep Algorithm Assurance, die wordt geleid door Mona de Boer.

Niet gecategoriseerd
Thomas Wijsman

Drs. Th. (Thomas) Wijsman RE | coach en strategisch adviseur

Gepokt en gemazeld bij de Algemene Rekenkamer is Thomas Wijsman nu actief als coach en strategisch adviseur. Hij is opgeleid in IT, IT-audit, pyschologie en coaching, en combineert zo hard en soft skills. Onlangs adviseerde hij de Georgische Rekenkamer over IT-auditaanpak en inrichting van de IT-auditfunctie. Daarnaast is hij actief in verschillende commissies van Norea.