Vijf vragen aan

Manon van Rietschoten

29 september 2020 Manon van Rietschoten
PDF
In dit artikel:

1. Wie is Manon van Rietschoten en welke expertise heb je?

Ik ben een echte Utrechtse; ik ben opgegroeid in de omgeving van Utrecht en woon nu alweer tien jaar in het centrum van Utrecht. In mijn vrije tijd sport ik graag en veel, ik doe aan crossfit, wielrennen, (kite)surfen en snowboarden. Daarnaast ben ik een echte Bourgondiër en houd ik van lekker eten. Na mijn master International Economics and Business aan de Universiteit van Utrecht ben ik als Young Talent Programme-trainee gestart bij KPMG. Daar kreeg ik de mogelijkheid om werkervaring op te doen bij Audit, Advisory en Transaction Services. Intussen heb ik zowel mijn RE- als RA-studie afgerond en werk ik al weer bijna zeven jaar voor KPMG. Momenteel ben ik manager binnen de afdeling IT Advisory & Assurance en werk ik voor (internationale) klanten binnen het segment asset management en banking. Ik vind het bijzonder plezierig om samen met mijn collega’s na te gaan op welke wijze wij meer innovatieve technologieën kunnen toepassen. Ik ben vooral betrokken bij audit- en adviesopdrachten op het snijvlak van Finance en IT, en doordat ik met verschillende klanten werk, krijg ik de kans om veel kennis op te doen. Daarnaast vind ik het dankbaar werk om klanten te helpen de interne (IT-)organisatie verder te verbeteren.

Ten slotte lever ik graag een bijdrage aan maatschappelijke initiatieven. Naast mijn werk bij KPMG ben ik als coach en trainer actief bij Enactus, een internationaal samenwerkingsverband tussen studenten en leidende figuren uit het hoger onderwijs en het bedrijfsleven. Dit samenwerkingsverband stelt studenten in staat zich te ontwikkelen tot ondernemende en verantwoorde leiders.

2. Waarom ben je actief binnen NOREA?

Binnen NOREA ben ik sinds anderhalf jaar voorzitter van de NOREA/ISACA Young Profs Committee, een gezamenlijke werkgroep van NOREA en ISACA. Toen ik zeven jaar geleden startte met werken, wist ik nauwelijks van het bestaan van NOREA. Het was mij tijdens de RE-studie ook al opgevallen dat weinig van de jonge concullega’s bekend waren met NOREA. Hier wilde ik graag verandering in brengen omdat het voor de jongere leden van onze beroepsgroep juist erg inspirerend is om elkaar te leren kennen en om over inhoudelijke vraagstukken te sparren. Bovendien denk ik dat juist de jongere generaties veel positieve energie en innovatieve ideeën toe kunnen voegen. Mijn missie binnen NOREA is daarom vooral om te werken aan meer aansluiting tussen de jonge IT auditors en NOREA.

3. Wat ga je bereiken in NOREA?

Laatst hadden we een interactieve workshopsessie van de commissie waarbij we onze missie hebben benoemd als: ‘Leer, innoveer en inspireer’. Dat is precies wat ik wil bereiken binnen NOREA: de jonge generatie de mogelijkheid geven om te leren van vakgenoten, elkaar te inspireren en samen met andere IT’ers mogelijkheden tot innovatie te ontdekken. Dit willen we bereiken door zowel vakinhoudelijke events als netwerkevents en -borrels te organiseren. Mocht je dit als (jonge < 35 jaar) IT-auditor lezen en hier aan bij willen dragen, stuur mij dan een mail (zie contactgegevens in cv).

4. Welke veranderingen moeten IT-auditors ondergaan om klaar te zijn voor de toekomst?

Organisaties veranderen in een snel tempo door innovatieve technologieën. IT-auditors hebben technische kennis nodig om deze nieuwe technologieën te kunnen doorgronden, de risico’s adequaat te kunnen inschatten en hierop in te spelen. Ik vind dat een IT-auditor continue moet inhaken op nieuwe ontwikkelingen en dus continue bereid hoort te zijn om te veranderen en zich door te ontwikkelen.

5. Zijn IT-auditors/Young Profs generalisten of specialisten?

IT-audit is een dynamisch beroep. Er wordt van je verwacht dat je inhoudelijk (specialistische) IT- kennis hebt én dat je dit ook binnen een breder perspectief zoals finance kunt plaatsen. Bovendien zitten IT-auditors niet continue achter hun bureau en is juist de verbinding met de klant belangrijk. IT-auditors passen daarom wat mij betreft niet binnen een hokje ’generalist’ of ’specialist’, en dat maakt ons werk juist een bijzondere uitdaging.

Niet gecategoriseerd

Manon van Rietschoten

Privé: Woonachtig in Utrecht (en naast mijn werk sportfanaat)