Mensenwerk

14 november 2014
In dit artikel:

Voor u hebt u de derde aflevering van de IT-Auditor in digitale vorm. Tot stand gekomen door de inbreng van onze collega’s en andere betrokkenen bij ons vakgebied, in samenwerking met de leden van de redactie. Mensenwerk dus. Dat zou je zomaar vergeten als je van rechts naar links en van onder naar boven scrollt. En mensenwerk is ook een rode draad door enkele bijdragen in deze aflevering.

Wij mensen geven door het gebruik van Facebook, Google en andere (social) media ongemerkt veel van onszelf prijs. Gelukkig introduceert Ed Ridderbeekx in zijn column de populaire Wifiloze vakantiebestemming Zubrowka. Daar ben je onvindbaar en niet traceerbaar en dat lijkt soms niet onverstandig.

We interviewden voor u Abbas Shahim, die als Associate Professor and Director of Studies bij de opleiding IT Audit, Compliance & Advisory is verbonden aan de Vrije Universiteit. Hij maakt zich sterk voor wetenschappelijk onderzoek op het gebied van IT Assurance & Audit.

Business-IT alignment is geen alledaags, en zeker ook geen gemakkelijk auditobject. Mensenwerk, waarbij zogenoemde zachte, sociale factoren een belangrijke rol spelen. Dat is de reden dat veel IT-auditors het een lastig terrein vinden. Wouter Breij en Hemke Havinga introduceren ons, IT-auditors, in deze wereld en gaan de uitdaging aan ons ervan te overtuigen dat we hiermee toegevoegde waarde kunnen leveren bij onze opdrachtgevers.

Mensenwerk is een
rode draad door
enkele bijdragen

Verder hebben we een artikel in combinatie met een interview over samenwerking in ketens. Silja Eckartz en haar collega’s van TNO hebben een framework ontwikkeld waarmee organisaties in een keten hun volwassenheid op het gebied van ketensamenwerking kunnen bepalen en verbeteren. Het artikel beschrijft het framework én de toepassing ervan in de Loonaangifteketen. Aansluitend treft u een interview aan waarin Mart Driessen van de Loonaangifteketen en Bram Spitzer van TNO enkele prangende vragen beantwoorden die het artikel bij ons opriep.

De Dag uit het leven is van Bart Sibon die voor zijn werkgever Integrc in India was om trainingen te geven.

We hebben deze keer een bespreking van het boek ‘De big data revolutie’ van de hand van Hans Kramer. In een wereld waarin iedereen het heeft over big data is een boek dat uitleg geeft over het ontstaan van de ‘big data revolutie’, en het terrein verheldert, zeer welkom.

Dan is er nog Nieuws uit de opleidingen met aandacht voor het pas verschenen boek ‘IT-complexiteit en beheersing’.

In de rubriek Van de NOREA kunt u kennismaken met NOREA-bestuurslid Tom Vreeburg die voor ons ‘De vijf vragen aan …’ heeft beantwoord. En ten slotte hebben we de agenda opgenomen.

We wensen u veel plezier met deze derde digitale uitgave van de IT-Auditor.

Niet gecategoriseerd

Drs. Th. (Thea) M. J. Gerritse RE

Thea Gerritse begon haar loopbaan als IT-auditor in 1988 bij EDP AUDIT POOL en is op dit moment auditmanager bij de Auditdienst Rijk. In die functie is zij vooral betrokken bij vraaggestuurde onderzoeken naar grote automatiseringsprojecten bij de Belastingdienst.