Vijf vragen aan

Mirjam Pauw

18 maart 2020 Mirjam Pauw
PDF
In dit artikel:

1. Wie is Mirjam Pauw en welke expertise heb je?

Ik ben opgegroeid in Mijdrecht en ben in Amsterdam gaan wonen toen ik mijn studie Informatica begon aan de Vrije Universiteit. Ik zag automatisering als mooi middel om bedrijfsprocessen te faciliteren en eindgebruikers te ondersteunen. Toen ik afstudeerde, koos ik ervoor om dan veel van mijn studiegenoten. Terwijl zij het traditionele IT-vak instroomden als programmeur-ontwerper/IT-beheerder, ging ik aan de slag als IT-auditor bij Coopers & Lybrand, van PwC. Daar heb ik altijd op het scheidingsvlak tussen business en IT gewerkt en ik vind het leuk om in complexe hooggeautomatiseerde omgevingen werkzaam te zijn.

Mijn vrienden noemen mij een nep-informaticus en op kantoor vinden mijn collega’s mij technisch. De waarheid ligt in het midden. Ik laat me niet afschrikken door technologie en kan daar gerust het diepe in duiken. Naast het analyseren, vind ik het leuk te verbinden en te ontzorgen. Het geven van vertrouwen en transparantie zijn daarbij rode draden in het werk dat ik doe.

Ik werk nog steeds bij PwC binnen onze Risk Assurancepraktijk en ben daarbij de lead van de Trust & Transparency practice bij de grotere beursgenoteerde niet-FS (financial services) klanten. Ik vind de combinatie leuk van enerzijds met klanten werken aan oplossingen en aan de andere kant het neerzetten van een practice: ontwikkelen en operationaliseren van een visie op nieuwe services, samen met een groep enthousiaste jonge mensen. Daarnaast zit ik in het dagelijkse managementteam van onze businessunit als verantwoordelijke voor de operationele zaken rond finance en planning.

Met het werken bij PwC heeft mijn auto mij uit de binnenstad gedreven. Het wonen aan een hofje met tuin in hartje Amsterdam heb ik ingeruild voor, uiteindelijk nu, Sassenheim waar ik tussen de bollen en het water woon met mijn man Guus en zoon Thijs. Naast al deze bezigheden, kun je mij regelmatig in het zwembad vinden waar waterpolo mijn passie is.

2. Waarom ben je actief binnen NOREA?

‘Kwaliteit is mijn reclame’ was een tijd terug wat mij typeerde en er nog steeds wel stevig in zit. Een aantal jaar geleden ben ik daarom in het CKO (College Kwaliteits Onderzoek) gestapt om de borging van kwaliteit van het uitgevoerde IT-Audit-vak verder te helpen. Daar zijn inmiddels flinke stappen gemaakt. Sinds kort ben ik toegetreden in het bestuur van Norea. Ik vind het belangrijk dat we als beroepsgroep relevant blijven en zelfs een prominentere rol kunnen innemen. Het geeft veel energie om daaraan te kunnen werken en sturing te kunnen geven. Het is een mooie club met echte professionals.

3. Wat ga je bereiken in NOREA?

Ik ben een verbinder en een doener. Met enorm veel energie en resultaatgerichte drive. Ik wil me blijven inzetten voor kwaliteit en educatie van de beroepsgroep. Daarnaast zijn we enorm relevant en hebben verbindingen met vele onderwerpen en organisaties. Ik hoop met mijn medebestuursleden de positie van onze beroepsgroep te kunnen verstevigen en het beroep attractief te kunnen positioneren naar studenten en naar afnemers van IT-audit/-risk services.

4. Welke veranderingen moeten IT-auditors ondergaan om klaar te zijn voor de toekomst?

Belangrijk is dat we de breedte en diepte van alle technologische veranderingen kunnen absorberen en tijdig erop kunnen springen. Ook zullen we kansen moeten grijpen en lef moeten tonen om in deze snel veranderende omgevingen ons nek uit te steken en bij moeilijke maatschappelijke vraagstukken onze bijdrage te leveren. We zijn meestal risk averse maar om echt verschil te kunnen maken, zouden we vaker sneller moeten instappen. En we moeten aantrekkelijk blijven voor Workforce 2.0 om te kiezen voor ons beroep.

5. Zijn IT-auditors generalisten of specialisten?

Beide. We hebben generalisten nodig om vraagstukken te overzien en te vertalen naar nieuwe omgevingen. Zonder specialistische invulling waar nodig, kunnen we onvoldoende toegevoegde waarde leveren. Dat is ook juist de uitdaging van een IT-auditor: werken met verschillende disciplines, specialisten, de klant en service providers. Samen kom je verder dan alleen!

Niet gecategoriseerd

Mirjam Pauw | Senior Director bij PwC Nederland

Ze is vooral actief rond controle, trust 3402, SOC1/2, et cetera.

Privé: Gehuwd, woont in Sassenheim, passie is waterpolo.