Van de redactie

Uw redactie weer op sterkte

25 juli 2018 Thomas Wijsman
PDF
In dit artikel:

Na het vertrek van Thea Gerritse en Ed Ridderbeekx begin dit jaar, was de redactie tijdelijk onderbezet. Gelukkig was er weinig tijd om te sippen, want we konden snel twee nieuwe, enthousiaste redactieleden vinden, zodat we nu weer op sterkte zijn. Jean-Jacques Bistervels (Risk Consultant bij Cuccibu) en Xavier Landbrug (Senior Internal Auditor bij Vattenfall): hartelijk welkom! Nieuw in de redactie als ze zijn, hebben ze al meteen bijgedragen aan de totstandkoming van dit nummer.

De aftrap geven we altijd met de wisselcolumn, steeds geschreven door een van de redactieleden. Deze keer geeft Carline Hollemans een inkijkje in haar dagelijks bestaan als seizoensarbeider.

Verheugend genoeg kregen we ook een opinieartikel aangeboden: ‘Algoritmes en toezicht op mensenrechten; Een rol voor de IT-auditor’, geschreven door Jeroen Slobbe. Opinieartikelen zijn altijd van harte welkom, want discussie brengt ons als beroepsgroep verder. Jeroen heeft een toekomstbeeld voor ogen, waarin wij vanuit onze expertise dé onafhankelijke partij zijn die voor het maatschappelijk verkeer kan verklaren dat een IT-oplossing of softwareproduct zo is gebouwd dat die de mensenrechten respecteert. Een interessante gedachte, die wij zeker een discussie waard vinden. Ook een menig hierover? Reageer!

Rada Machluf en Delil Akdeniz bespreken in hun artikel ‘Running business application workloads in the Public Cloud; Unrealistic or feasible from a risk perspective’ de belangrijkste risico’s van public cloud computing en manieren om deze te mitigeren. Ze leggen ook een relatie met DevOps en met continuous integration/continuous delivery. En ze besteden aandacht aan compliance-aspecten.

De ‘Dag uit het leven van’ is geschreven door Ed Ridderbeekx. Privacy, in het bijzonder de AVG, is geen moment uit zijn gedachten. Behalve misschien tijdens het trompetspel van zijn neefje en diens makkers.

Job Stierman bespreekt het boek ‘Toezicht als beroep’, waarin Theodor Kockelkoren, voormalig bestuurder van de Autoriteit Financiële Markten, zijn visie geeft op effectief toezicht. Stof tot nadenken voor auditors.

Voor het interview spraken we met Erik Vermeulen. Erik is jurist bij Signify (de nieuwe naam van Philips Lighting) en tevens professor of Business & Financial Law bij Tilburg University. Hij geeft zijn visie op hoe technologie de wereld, ons leven, ons werk en al onze andere dagelijkse bezigheden verandert. Erik schetst onder meer de consequenties voor bedrijven en voor auditors. Storytelling ziet hij als een essentiële vaardigheid in deze technologie gedreven tijd – een vaardigheid die hem zeker niet vreemd is, gezien zijn regelmatige blogs op medium.com.

De vijf vragen worden deze keer beantwoord door Joep Janssen, voorzitter van de Norea-werkgroep DigiD-assessments.

Tot slot: drie bijdragen in dit nummer, het interview, de boekbespreking en het opinieartikel, vragen (ook) aandacht voor maatschappelijke en/of ethische vraagstukken, rechtstreeks dan wel zijdelings… het begin van een nieuwe trend?

Thomas Wijsman

Drs. Th. (Thomas) Wijsman RE | coach en strategisch adviseur

Gepokt en gemazeld bij de Algemene Rekenkamer is Thomas Wijsman nu actief als coach en strategisch adviseur. Hij is opgeleid in IT, IT-audit, pyschologie en coaching, en combineert zo hard en soft skills. Onlangs adviseerde hij de Georgische Rekenkamer over IT-auditaanpak en inrichting van de IT-auditfunctie. Daarnaast is hij actief in verschillende commissies van Norea.