Van de redactie

14 maart 2016
In dit artikel:

Hoe omgaan met risico’s? Dat is wat ons auditors geregeld bezig houdt. Risico-alertheid is voor velen onder ons een tweede natuur – en voor sommigen misschien zelfs wel de eerste natuur. Hier sluit dit nummer prima bij aan, want de artikelen hebben bijna allemaal met risico’s te maken.

De titel Help … mijn eerste column’ verraadt het al: de column is dit keer een debuut – van Henri Raaphorst. Hij steekt de hand in eigen boezem en schudt en passsant ook het redactieteam als geheel wat op.

Als een organisatie gebruikmaakt van cloudcomputing, hoe weet die dan dat de bijbehorende risico’s onder controle zijn? Met zijn artikel ‘Jaarrekeningcontrole en risicomanagement in de cloud’ beantwoordt René Matthijsse deze vraag vanuit het perspectief van de jaarrekeningcontrole.

Met ‘Angst is een slechte raadgever’ wil Nart Wielaard ons afhouden van een angstreflex als reactie op de nieuwe meldplicht datalekkken. Deze tekst is geschreven op uitnodiging van NOREA.

Stan van Bommel constateert dat er nogal wat mis is met de veiligheid van websites en in het bijzonder webshops. Hij biedt IT-auditors die niet over gespecialiseerde kennis op dit terrein beschikken een aantal handvatten die hen in staat stellen om het onderwerp in elk geval te agenderen bij de bedrijfstop.

Onder de nieuwsgierig makende titel ‘Overleefd door je bedrijfsparaplu?’ helpen Wim Pouw en Rob van Erp ons op weg met financiële kwantificering van risicomanagement.

Frank Engel schreef de ‘Dag uit het leven van’. Hij deelt met ons zijn belevenissen tijdens een auditdag in Cyberjaja, het aanstormende ‘Silicon Valley’ van Maleisië, letterlijk onder de rook van het Indonesische eiland Sumatra.

De boekbespreking, deze keer van mijn hand, gaat over het boek ‘Countdown to zero day; Stuxnet and the launch of the world’s first digital weapon’, geschreven door Kim Zetter van het blad Wired. Kim Zetter beschrijft in haar boek niet alleen de techniek achter Stuxnet, maar vertelt in thrillervorm bovendien hoe en door wie deze malware werd ontdekt. Ook plaatst ze het onderwerp verhelderend in de context van internationale betrekkingen en nationale veiligheid.

In de rubriek ‘Van de opleidingen’ lezen we dat de docenten van de opleiding Executive Master IT-Auditing van TIAS School for Business & Society weer even in de collegebanken hebben gezeten.

Marc Welters schetst in de ‘Vijf vragen aan’ zijn missie als bestuurslid van NOREA.

Kortom, weer een nuttige en leerzame inhoud. Veel leesplezier!

Drs. Th. (Thomas) Wijsman RE

Thomas Wijsman werkt zelfstandig als coach en strategisch adviseur/onderzoeker.