Virtuele assistenten

27 december 2016
PDF
In dit artikel:

Siri, Cortana, Alexa en Google Now: wie kent ze niet? Deze virtuele assistenten begeleiden tegenwoordig miljoenen mensen door hun dagelijkse beslommeringen. Apple (Siri), Microsoft (Cortana), Amazon (Alexa) en Google (Google Now) beheersen momenteel de markt van assistenten die hun virtuele bestaan leven in smartphones, smartwatches, good old computers en overige ‘slimme’ apparaten.

Virtuele assistenten luisteren vaak continu passief mee tot je ze ‘wakker schudt’ met een trigger-woord of woordcombinatie. ‘He, Siri!’ of ‘Alexa!’, bijvoorbeeld. Wanneer ze dit commando opvangen, gaan deze digitale butlers actief meeluisteren en proberen ze wat volgt te interpreteren als vraag of opdracht. Vervolgens geven ze naar beste kunnen antwoord of voeren ze de gewenste opdracht uit.

Het doel van deze virtuele assistenten is om je het leven makkelijker te maken. Het plannen van een afspraak, informeren naar de weersverwachting van morgen en nagaan welke films de bioscoop vertoont, zijn voorbeelden van de vaak simpele taken die je aan hen kunt uitbesteden. Ook zijn iets gecompliceerdere taken mogelijk, zij het met hier en daar wat beperkingen, waarbij het voltooien van een taak of transactie centraal staat. Je kunt bijvoorbeeld je verwarming en verlichting alvast aan laten zetten als je onderweg naar huis bent tijdens de koude, donkere wintermaanden. Of een spannend boek (ook ideaal voor diezelfde wintermaanden) bestellen en afrekenen via Amazon.

Maar nu wordt het echt spannend. Wat als deze virtuele assistenten niet meer alleen bedienen op commando, maar gaan anticiperen op je gedrag en voorkeuren? Met andere woorden, als ze de toekomst voorspellen op basis van historische gegevens over hoe je je beweegt gedurende een dag, welke plaatsen je bezoekt en op welke wijze en langs welke route je daarbij reist, wat voor aankopen je doet, met wie en hoe vaak je communiceert, welke afspraken terugkerend zijn, welke foto’s je waar maakt en nog vele andere ‘vingerafdrukken’ die je in een modern menselijk leven voortdurend achterlaat. Hier komt machine learning om de hoek kijken.

Machine learning is een vorm van kunstmatige intelligentie die als doel heeft om een computer het vermogen te geven zelf te leren van gebeurtenissen of situaties om hierop passend te kunnen reageren. Virtuele assistenten gebruiken machine learning-algoritmes om zichzelf te kunnen ‘trainen’ jouw voorkeuren en gedragingen te herkennen en hierop in te spelen door te voorspellen wat je gaat doen of nodig hebt en hoe zij jou hier het beste bij van dienst kunnen zijn. The Ultimate Butler dus, die al klaar staat met een zakdoekje voordat je zelf in de gaten hebt dat je over een paar seconden moet niezen.

Om dit alles te laten slagen zijn twee cruciale zaken nodig. Ten eerste heel veel persoonlijke historische data en ten tweede terugkerende patronen in die data. Laten wij mensen nu net zo in elkaar steken dat we veel data genereren, vaak zonder ons daar verder om te bekommeren, en dat we ook nog eens zo voorspelbaar zijn als de pest.

De kunstmatig intelligente assistent kan buitengewoon nuttig en soms zelfs levensreddend zijn. Zo kan je smartwatch bijvoorbeeld onregelmatigheden in je hartritme constateren en vervolgens dat gegeven combineren met de bijgehouden data over je eetpatroon en conditie, om tot de conclusie te komen dat je een consult bij een hartspecialist nodig hebt. Eventueel kan jouw virtuele assistent die afspraak ook nog eens zelf inplannen.

Stel, uiteraard als zuiver theoretisch voorbeeld, dat je regelmatig op zaterdagavond (wanneer je vrouw aan het werk is) een nieuwe ‘second love’ mee naar huis neemt. Je virtuele assistent herkent het ‘script’ dat voor deze avond geldt en start bij binnenkomst automatisch muziek van Marvin Gaye, zet de Philips Hue smartverlichting op standje ‘romantisch’ en binnen no time belt een UPS-bezorger aan met een nieuwe bezorging voorbehoedsmiddelen die automatisch besteld zijn via Amazon.

Gemak dient de mens, toch? Tot je op een keer, in plaats van je ‘date van het weekend’, je schoonmoeder met de auto ophaalt voor een kopje koffie bij jou en je vrouw thuis, natuurlijk …

Niet gecategoriseerd

Achmed Bouazza

Achmed Bouazza houdt zich onder meer bezig met assurance­-vraagstukken ten aanzien van uitbestede diensten (ISAE 3402), IT-security audits en privacy audits.